marți, 20 octombrie 2009
Pestera SCARISOARA judet Alba
Ghetarul de la Scarisoara ar putea intra in Guiness Book daca se va dovedi ca este mai mare decat Dobsinska, Slovacia.In prezent, o echipa de speologi masoara ghetarul de la Scarisoara, judetul Alba, care declara ca, in urma verificarilor de pana acum, acesta se arata mai mare decat cel slovac, Dobsinska, ce masoara 112.000 de metri cubi.Pestera Scarisoara sau Ghetarul de la Scarisoara adaposteste cel mai mare ghetar subteran din Romania. Numele de Scarisoara ii vine de la comuna cu acelasi nume, situata 16 kilometri mai jos. Acum pestera apartine de comuna Garda de Sus, Alba.Cea mai veche mentiune despre pestera a fost facuta de A. Szirtfi in 1847. Rezervatiile ghetarului au fost explorate in 1947 de Maxim Pop si Mihai Serban.Pestera Scarisoara se afla la o altitudine de 1.165 metri, are o lungime de 720 de metri si o adancime de 105 metri.Intrarea in Ghetarul de la Scarisoara se face printr-un impresionant aven, a carui gura, cu un diametru de 60 m se deschide in padurea din marginea platoului.Pestera este amenajata si are corp de ghizi autorizati.
Pensiunea CASA CU DOR Ampoita - jud. ALBA
Ampoiţa, sat cu aspect pitoresc, valoroase elemente etnografice; In apropiere, Poiana cu narcise, frumoasele Cheile Ampoitei, Calcarele de la Ampoita (monument al naturii).La numai 12 km de Alba Iulia, in drumul spre Zlatna, imediat ce treceti pe sub poarta de lemn a Apusenilor veti zari o bifurcatie la dreapta care duce spre satul Ampoita. Ne bucuram ca ati ales AMPOITA ca destinatie pentru vacanta dumneavostra si mai ales ca ati trecut pragul gazdelor de la Pensiunea "CASA CU DOR"! Ne aflam aici, în Muntii Trascau, înconjurati de peisaje pitoresti, de traditii, de oameni ospitalieri si mai ales de liniste. Dumnezeu ne-a binecuvîntat cu un peisaj de poveste iar noi ne-am straduit sa întregim aceasta minunatie dupa priceperea noastra. Pensiunea "CASA CU DOR" este destinatia perfecta pentru iubitorii de drumetii, amatorii de sporturi extreme, organizatorii de team-building-uri si anagajatii care doresc sa uite macar odata pe an de stresul cotidian. La câtiva pasi de noi sunt Calcarele de la Ampoita, Lacul Iezer, Pestera Liliecilor, culmile Apusenilor cu vraja
si legendele lor. Sunt daruri lasate de Dumnezeu pe care le completam cu darurile alese de maestri nostri bucatari, placintele pe lespede, vinarsul de Ampoita, sarmalutele ca la mama acasa si câte altele. Camerele bine aerisite cu baie proprie, saloanele spatioase si foarte bine luminate, barul cu de toate va asteapta cu drag.
Pestera Ursilor Jud Bihor
Pestera Ursilor este cea mai spectaculoasă din punct de vedere fosilifer. Se găseşte la marginea satului Chişinău, comuna Pietroasa, judeţul Bihor. Peştera a fost descoperită în anul 1975, ca urmare a deschiderii artificiale a golului subteran în timpul lucrărilor de exploatare a calcarului în cariera de la Chişinău. În puţul deschis a coborât minerul Traian Curta care a parcus galeria de acces până la Sala Mare. Prima exploatare completă a fost realizată la 20 septembrie 1975 de către cercul de speologi amatori "Speodava" din oraşul dr. Petru Groza. La16 iunie 1980, peştera intra în circuitul turistic al ţării ca cea dintâi cavitate subterană amenajată la nivelul tehnicii mondiale. Recunoscându-se valoarea excepţională a peşterii, cercetătorii geologi din Bucureşti şi Cluj-Napoca, în colaborare cu Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, mineri din Maramureş, muncitori din oraşul dr. Petru Groza şi din Oradea, un specialist în corpuri de iluminat din Timişoara au colaborat şi au realizat, la Peştera Urşilor amenajările turistice, luând în acelaşi timp măsuri specifice de protecţie. La intrarea în peşteră s-a construit un frumos pavilion cu trei etaje, cuprizând casa de bilete, sala de aşteptare, un muzeu speologic şi ghişeu cu obiecte artizanale, cărţi.
Pestera - Poarta lui Ionele muntii Apuseni
Cimitirul Vesel Sapanta judetul Maramures
Cimitirul Vesel este un cimitir din localitatea Săpânţa, judeţul Maramureş, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate, picturile naive reprezentând scene din viaţa şi ocupaţia persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanţe umoristice, persoanele respective.
Ineditul acestui cimitir este diferenţierea faţă de majoritatea culturilor popoarelor, care consideră moartea ca un eveniment foarte solemn. Uneori, caracterul aparte a acestui cimitir a fost pusă în legătură cu cultura dacilor, a căror filosofie era bazată pe nemurire şi pe consideraţia că moartea era un motiv de bucurie, persoana respectivă ajungând într-o altă viaţă, mai bună.
Cimitirul îşi are originea în câteva cruci sculptate de Stan Ioan Pătraş. Astfel, în 1935, Pătraş a sculptat primul epitaf, iar din anii 1960 încoace, întreg cimitirul a fost populat cu circa 800 astfel de cruci, sculptate din lemn de stejar, devenind un muzeu în aer liber de natură unică şi o atracţie turistică.
TRASEUL CELOR TREI FORTIFICATII
Traseul celor Trei Fortificaţii devine principala atracţie turistică în Alba Iulia
În luna aprilie, ministrul Turismului, Elena Udrea, prezent la Alba Iulia la deschiderea oficială a sezonului turistic din Alba Iulia, a declarat că oraşul nostru ar putea trăi doar din turism. În ultima perioadă, cel mai vizitat obiectiv turistic din municipiul Alba Iulia tinde să devină Traseul celor Trei Fortificaţii. Acest obiectiv turistic a reînviat, pur şi simplu, Cetatea din Alba Iulia care, ani de zile, a rămas în umbră. În urmă cu ceva timp, obiectivele turistice din municipiul Alba Iulia puteau fi numărate pe degete, rezumându-se în principal doar la Muzeul şi Sala Unirii, Catedrala Reîntregirii şi cea Romano-Catolică. Potrivit datelor furnizate de unii tour-operatori, în această perioadă, la Traseul celor Trei Fortificaţii, s-au înregistrat cu 20% mai mulţi turişti decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Această creştere se datorează în special faptul că foarte multe lucrări din interiorul Traseului celor Trei Fortificaţii au fost finalizate, astfel că turiştii au acces în mai toate zonele din cadrul acestui complex turistic. Printre cele mai reprezentative obiective se numără: Podul din lemn pentru accesul pe Ravelin, Tunelul Antimină, Centru de Echitaţie şi Sediul Gărzii Călare, Sala Armelor sau Ravelinul Sfântului Francisc de Paola.
Salina Turda judetul Cluj
Salina Turda este probabil cea mai celebra destinatie a turistilor ce viziteaza localitatea Turda. Aceasta mina dateaza inca din perioada romanilor si a fost unul dintre motivele pentru care localitatea s-a dezvoltat vertiginos si dupa retreagerea romanilor din Dacia. epozitul de sare apartine sedimentarului transilvan ce se afla pe toata rama vestica a Depresiunii Transilvaniei, dar care apare aproape de suprafata doar in zonele anticlinale. Acest zacamant s-a format in urma cu 18 milioane de ani si se intinde din Depresiunea Maramures pana la Ocna Sibiului incluzand si Turda si Ocna Mures. Zacamantul de la Turda este situat in nord-estul orasului fiind intinsa sub forma unei perne alungite pe o suprafata de 45 kmp si are o adancime de 1200 m. Continutul de NaCl se situeaza in jurul valorii de 99% iar intregul zacamant este estimat la aproape 39000 milioane tone. La suprafata zacamantului sarea este pura, cristalizata cu granule mari iar mai jos are unele intercalatii de sisturi argiloase si nisip fin alaturi de pietris.
Valea Iezerului - Lacul Iezer.Judetul Alba
Lacul Iezer - Ighiel este cel mai mare lac carstic din Romania (450m lungime/ 150-420m latime ),aflat la 924 de metri, singurul lac din Romania aflat pe o suprafata calcaroasa. De asemenea lacul este un format de un baraj natural, o alunecare de teren; apa lui se scurge in subteran. Pe malul lacului se afla o cabana a directiei silvice care poate fi inchiriata.Cum se ajunge: din Alba Iulia pe DN 74 pana la Ighiu- 15 km ,apoi pe DC 69 pana la Ighiel-5km, iar de aici pe drumul auto forestier pana la lac-10km. Drum din Ighiel pana la lac nu e bun, dar e rezonabil. Se poate si mai rau.
luni, 19 octombrie 2009
Pensiunea ARA
PENSIUNEA ARA
AFLATA LA IESIREA DIN ALBA IULIA CATRE ZLATNA-CAMPENI, IN CARTIERUL MICESTI, S-A DAT IN FOLOSINTA IN OCTOMBRIE 2008, FIIND CONSTRUITA CONFORM NORMELOR EUROPENE PRIN FONDURILE SAPARD.
MENIUL ESTE BOGAT SI OFERA O GUSTOASA MANCARE ARDELENEASCA .
SE ORGANIZEAZA INTALNIRI DE AFACERI, EVENIMENTE FESTIVE (MAX 85 PERSOANE).
IN INCINTA PENSIUNI SE AFLA UN HELESTEU SI O TERASA DIN LEMN DE UNDE SE POT ADMIRA NUFERII ALBI, IAR TURISTII CAZATI SE POT DELECTA PESCUID.
PENSIUNEA MAI DISPUNE DE PARCARE PROPRIE AFLATA IN INCINTA CURTII, SPATIU VERDE SI LOC DE JOACA PENTRU COPII.
Lacul Bucura - Muntii Retezat
Manastirea Ramet
Situata la aproximativ 36 km nord-vest de Alba-Iulia, manastirea Ramet este printre cele mai vechi asezaminte monahale ortodoxe, fiind intemeiata inca din prima jumatate a secolului al XIII-lea. Toponimul Ramet (derivat de la eremit = pustnic) permite asimilarea ipotezei ca manastirea ar fi fost intemeiata de calugarii retrasi in sihastrie la adapostul stancilor sapate de apa Geoagiului in versantii muntelui Trascau. Pictura mesterului popular Mihu din Crisul Alb (conform inscriptiei din anul 1376) se evidentiaza prin calitatile artistice: simtul culorilor, varietatea fizionomiilor, precizia graficei etc.
Balea Lac
Dimensiunile lacului sunt: 360 m in lungime, suprafata de 46508 mp si adancimea de 11,35 m.
In anul 1932 lacul Balea si o suprafata de circa 180 de hectare in jurul lacului au fost declarate rezervatie stiintifica.La Lacul Balea se poate ajunge in timpul verii cu masina, pe Transfagarasan, iar in restul timpului cu telecabina, de la cabana “Balea Cascada”. In Muntii Fagaras se mai afla si lacurile Capra, Podragu mic, Podragu mare, Avrig, Urlea, etc.In anul 2006 a fost construit in apropierea lacului Balea primul hotel de gheata din Europa de Est.
Transfagarasan
care se intind pe o lungime de 92 km.
Valea Ierii
Pe Valea Ierii, la numai 45 km de Cluj, am creat pentru tine o oaza de liniste ce te va purta dincolo de zgomotul si forfota obositoare a orasului. Am imbinat traditia cu confortul de acasa pentru a te simti cu adevarat linistit in locul acesta special. Bucataria traditionala romaneasca sau mancarurile tale favorite te vor multumi peste masura pentru alegerea facuta. Dispune de 6 camere cu 2 sau 3 paturi, restaurant, bar, terasa, cicloturism, loc de joaca pentru copii, parcare.